• 01Jul

    Subiectul regionalizarii (vechi in teorie) a fost intors pe toate fetele in ultima vreme, de parca abia a fost inventat. Dezbaterea publica a cam pierdut teren in ultimele zile, dar a inceput actiunea “regionalizarii”, vizate fiind serviciile publice deconcentrate.  Poate ca este nevoie de un noua tema de dezbatere administrativa: va propun “metropolizarea”, proces neatins in Romania, dar care este strans legat de regionalizare.

    Metropolizarea -proces de constituire a zonelor metropolitane, se bazeaza pe urbanizare, pe dezvoltarea in jurul unui centru urban de anvergura.

    Metropolizarea se înscrie într-un proces care din punct de vedere al organizării funcţionale reconfigurează spaţiul. De fapt, întregul proces de dezvoltare metropolitană are în vedere un factor de integrare spaţială, care să permită dezvoltarea unitară a localităţilor şi nu o schimbare a graniţelor dintre acestea, ci o redefinire a ariilor de cooperare, o integrarea rapidă în reţelele de dezvoltare europene, constituite pe zone şi regiuni metropolitane. Din punct de vedere spaţial, se remarcă tendinţa de regrupare a populaţiei în interiorul şi în jurul marilor oraşe sau al metropolelor, iar din punct de vedere funcţional avem de-a face cu o tendinţă de concentrare a activităţilor în interiorul marile oraşe sau metropole.

    Dacă pentru o lungă perioadă de timp, termenul de metropolitan indica marile oraşe, capitale de state[1], ulterior, metropolele[2] indicau capitalele politice şi economice ale unei regiuni, ale unor mari centre urbane provinciale, menite să contribuie la contrabalansarea influenţei capitalei unei ţări[3].



    [1] Metropolitain, La Grande Encyclopédie ( 2004), Vol. 14; Metropolitan, Cartier, Dicţionar Enciclopedic, Ediţia a V-a, revizuită şi actualizată, Editura Cartier, Bucureşti, p.533.

    [2] Métropole d’equilibre: Metropolă de echilibru în Franţa, mare centru urban provincial care trebuie să contribuie la contrabalansarea influenţei Parisului pentru a-i limita creşterea.

    [3] Cazul oraşului Liverpool din Marea Britanie – port la Marea Irlandei- cu 492 de mii de locuitori. A devenit un important centru comercial, industrail dar şi universitar.  Oraşul Nisa – port la Marea Mediterană cu o populaţie de 345 de mii de locuitori – este un important centru administrativ, industrial, universitar, reprezentând un adevărat centru univeristar.

    Posted by Dragos Dinca @ 11:31 pm

    Tags: , , ,

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.