• 15Dec

    In ultimele zile s-a tot discutat despre cresterea impozitelor si taxelor locale in 2013. Din punct de vedere legal, nu este nimic iesit din comun deoarece acestea pot fi actualizate in functie de inflatie.

    Problema insa, este ca in Constitutia Romaniei apare un principiu - cel al descentralizarii. Intr-un sistem administrativ in care se aplica in mod real acest principiu, nivelul impozitelor si taxelor locale este stabilit strict de catre autoritatile locale, in functie de problemele locale si existenta unor alternative de alimentare a bugetului local. Cum pe la noi, din considerente electorale, probabil toata lumea ar recurge la un nivel minim de impozitare (care ar tinde spre zero) si apoi ar sta cu mana intinsa la bugetul judetului sau la cel al statului, pentru moment, autoritatile locale pot alege doar intre un minim si un maxim de impozitare stabilite de catre Guvern!!!

    Cresterea capacitatii administrative, dezvoltarea economica locala si capacitatea de a identifica noi surse de finantare la nivel local vor rezolva si problema realei descentralizari … dar in cat timp, nimeni nu poate spune!!!

    Pana atunci, Guvernul stabileste minime si maxime, impozitele oricum nu se colecteaza la nivel local (media nationala este de 60% grad de colectare), autoritatile locale nu au bani, serviciile publice locale nu functioneaza sau sunt de calitate slaba … si asteptam cresterea capacitatii administrative.

    Posted by Dragos Dinca @ 8:39 pm

    Tags: ,

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.