• 11Aug

  Extras din procesul verbal la şedinţei ordinare a Consiliului Local al Municipiului Satu Mare din data de 26.04.2012

  Preşedinte de şedinţă: aş dori să vă întreb dacă sunteţi de acord cu propunerea făcută de comisia juridică.
  Dl.Primar: sigur strategia este necesară. Serviciul nu se autofinanţează în condiţiile în care nu are instrumentele prin care să facă încasări. Deci trebuie să decidem. Elaborarea unei strategii, sigur, ar veni la o lună după alegeri, până se constituie noul consiliu, pentru că până în luna mai nu se va elabora. Este ceea ce se va face probabil cu noul Consiliu, în decurs de câteva luni. Ori în acest caz nu îl putem finanţa de la bugetul local. Nu se poate să prestăm servicii de amenajarea parcărilor, şi să fie în pierdere şi să plătim bani de la buget. Deci trebuie să decidem ce facem cu acest serviciu, le dăm un instrument să aibă încasări, să se poate menţine în funcţiune şi sigur se poate lucra şi la strategie, dacă nu, nu ştiu. Încă o lună mai trăiesc după care va trebui să-i lăsăm acasă pentru că nu este normal să alocăm bani de la buget sau şă venim cu o modificare de buget să aruncăm banii pe salarii nu se poate. Eu nu pot să fac aşa ceva. Dar nici nu pot să stea oamenii fără salar. Dacă nu are ce încasa, dacă nu are capacitatea de a amenda, nu va avea salarii. Trebuie decisă problema aceasta. Strategia este ok. Într-adevăr. Trebuie să meargă înainte. Dar trebuie să decidem dacă acest serviciu îl mai menţinem, sau începând cu 1 mai sau 15 mai îl desfiinţăm, pentru că nu îl mai putem menţine financiar de la bugetul local.
  Dl.Masculic: acest serviciu a existat şi până acum. Despre acest serviciu am auzit numai lucruri rele. Nu s-a reuşit să organizeze, să pună la punct sistemul de parcare. Acest serviciu şi până acum a avut un instrument, amenda.
  Dl.Neacşu: nu este suficient.
  Dl.Masculic: dar de ce nu este suficient.
  Dl.Neacşu: pentru că anul trecut am făcut zece mii de constatări. Vă rog să comparaţi cu alte instituţii din subordine. Este ultima măsură să blochezi pe cineva.
  Dl.Masculic: este ultima măsură să blochezi pe cineva şi să obţii aşa venituri. Nu este normal. Şi mai ales nu este normal, pentru că şi în trecut, s-au făcut acele blocări discriminatorii.
  Dl.Neacşu: vă rog să nu veniţi cu asemenea acuzaţii până nu le verificaţi.
  Dl.Masculic: ba da vin. Este inoportun să aplicăm pedeapsa maximă, blocarea. Să mergem pe amendă, dar să fiţi prezenţi. Vă rog să vedeţi în Cluj cum funcţionează. Nu se blochează, se amendează.
  Dl.preşedinte de şedinţă: conform regulamentului, există o propunere. Deci supunem la vot propunerea comisiei juridice, şi dacă nu se amână, putem trece la discuţii. Dacă se amână nu mai avem ce să discutăm.
  Dl.Solschi: nu cred că este corect, dl. preşedinte, noi putem veni cu contraargumente în favoarea sau în defavoarea amânării.
  Dl.preşedinte de şedinţă: dar comisia a propus amânarea. Să menţionez că a soit şi dl.Nagy Szabolcs .
  Dl.Szocs: nu discutăm pe fond, ci despre amânare. Acest lucru se poate discuta, dar nu pe fond.
  Dl.preşedinte de şedinţă: deci , s-a propus amânarea care trebuie supusă la vot. Acesta este regulamentul. Dacă nu se amână, atunci putem să discutăm pe fond.
  Dl.Solschi: propunerea de amânare a fost o strategie, pentru un serviciu care funcţionează de 5 ani şi nu le-am oferit posibilitatea să elaboreze o strategie. Primarul are dreptate. Serviciul trebuie să funcţioneze, pentru că a avut rezultate, nu aşa cum spune dl.Masculic, oraşul intră în vară, aglomeraţia traficului va creşte. Deci este strict necesar să se facă acest lucru. Şi în timp, nu are decât cineva să elaboreze strategia strict necesară. Deci, eu propun să aprobăm.
  Dl.Lang: dacă nu mă înşel, anul trecut când am votat bugetul acestui serviciu, a fost vorba că acest serviciu va elabora o strategie pentru următoarea perioadă, în termen mediu şi lung, şi un an şi trei patru luni au trebuit să ajungem azi în această fază, şi vă rog frumos să nu confundăm scopul cu mijloacele. Pentru că scopul nu este ca acest sistem să-şi asigure autofinanţarea. Scopul ar fi ca acest sistem să contribuie la regularizarea sistemului de parcări. Această funcţie de patru ani încoace în oraşul Satu Mare nu a fost practic satisfăcută, nu a fost îndeplinită. Şi încă ceva. Nu este o problemă majoră, problema ilegalităţilor sau parcărilor fără plată, cea a locurilor neamenajate. Problema cea mai arzătoare în Satu Mare este problema parcărilor nelegale, în locurile neautorizate, la colţuri, pe trotuare, pe zone verzi, peste tot. Această comisie nici nu se bagă pentru că spune că nu este autoritatea mea. Deci această problemă, aşa cum a subliniat comisia juridică, trebuie în fond dezbătută. Trebuie elaborată o strategie. Trebuia elaborată acum un an şi ceva. Eu nici nu văd de ce se numeşte serviciul de siguranţa circulaţiei, pentru că nu are nimic în comun cu siguranţa circulaţiei, decât eventual cu siguranţa locurilor cu plată. Eu v-aş propune pentru viitor, acest sistem trebuie subordonat Poliţiei Locale, care are dreptul să dea amenzi. Atât în zonele cu parcări, marcate şi cu plată, şi locurile permise. Adică eu susţin cu totul această propunere.

  Posted by Dragos Dinca @ 3:18 pm

  Tags: , ,

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.