• 09May

    Am fost intr-o multime de locuri zilele astea si am raspuns unei sumedenii de intrebari ale oamenilor cu care m-am intalnit. Cineva spunea ca, atunci cand gandesti ceva, dar nu il spui, nu il repeti cu voce tare, obtii jumatate din solutiile pe care le obtii in dialog. Idei clare devin si mai clare si se face 1 noaptea si vin si mai multe solutii.

    Problema maidanezilor.

    Am mai spus ca nu-i vad nici pe strada, nici opinci sau sapun; niciuna din variante nu este buna si nu multumeste pe nimeni, de fapt. Am cautat asadar si am gasit solutia de a ajuta ONG-urile dispuse sa isi construiasca si sa isi amenajeze adaposturi oferindu-le spatii si facilitatile pe care le poate oferi o primarie de sector. Ludovic Orban vrea sa organizeze filiale ale Administratiei pentru Supravegherea Animalelor si in sectoare si sa creasca numarul personalului specializat si sa lanseze un program de adoptii major. S-ar reduce mult si mai repede decat altfel numarul cainilor fara stapan care stau acum pe strada.

    Desi solutia asta e cea mai buna si mai realista dintre toate, numarul cainilor s-ar reduce doar. Semnificativ, dar ar mai ramane multi caini pe strazi. Un adapost (avand in vedere cele care exista in prezent in Bucuresti) poate caza 300 - 600 de caini in conditii relativ decente. In Bucuresti sunt (estimativ, pentru ca este imposibil un recensamant exact) 60000-100000 de caini. Cel putin 1000 de adaposturi ar fi necesare, este imposibil sa se faca asa ceva in timp util. In paralel, sterilizari - asta ar incetini ritmul inmultirii, dar sterilizarea nu impiedica animalele sa muste.

    Dar ar fi multumiti de solutia asta cei care au caini langa bloc? Ma refer atat la cei care nu ii vor, cat si la cei care ii vor. Cei care nu ii vor nu vor fi de acord ca acei caini, fie si sterilizati, sa ramana liberi. Cei care ii vor, nu vor fi de acord ca ei sa fie ridicati de personalul specializat si dusi departe de “casa”.

    Si m-am gandit la cainii de langa blocul meu (da, stau la bloc). Sunt cativa. Unii ii hranesc, altii ii lovesc si ii injura. Unii ameninta ca or sa cheme hingherii (care sa vina si sa faca ce? In bazele de ecarisaj nu mai este loc si legea noua (9/2008) nu permite eutanasierea), altii plang pentru ca le este mila. Cei care nu-i vor de fapt nu urasc cainii, ci doar nu-i vor pe strada si le e teama sa nu fie muscati, ei, copiii lor. Cei care ii vor nu-i vor pe strada, ci in viata. Asadar, cum facem ca acesti caini sa ramana in viata, dar nu pe strada, si asta fara a construi numarul imposibil de 1000 de adaposturi?

    Si a venit solutia.

    Primariile de sector administreaza domeniul public. La cererea cetatenilor, primariile pot aloca spatii in serviciul cetatenilor; primaria de sector poate aloca, la cererea Asociatiilor de Proprietari (deci in urma unei decizii luate in sedinta de bloc), anumite spatii pentru construirea de imprejmuiri, padocuri, pe care le poate amenaja si dota cu utilitatile necesare pastrarii igienei, in care cainii, sterilizati, sa poata sta, din care sa nu poata fugi si in care sa fie ingrijiti si hraniti de Asociatiile de Proprietari care fac solicitarea si care isi asuma astfel ingrijirea lor. In felul acesta, acolo unde majoritatea decide sa pastreze cainii blocului pe langa bloc, acest lucru se poate face fara a pune in pericol alti cetateni, copiii lor, bunicii lor. Si astfel, “cainii blocului” raman, intr-un mod civilizat si fezabil, cainii blocului. Nu vor mai musca, nu se vor mai urca pe masini, nu se vor mai inmulti si nu vor mai considera strada ca fiind teritoriul lor.

    Cum o foarte mare parte din maidanezii care deranjeaza prin prezenta lor pe strada sunt cei de la blocuri, prin adapostirea lor in padocuri, se poate face loc in adaposturile vechi si in cele care se pot construi, pentru restul.

    Castiga toata lumea.

    Posted by Dragos Dinca @ 5:38 pm

One Response

WP_Cloudy
  • cristina.crivat Says:

    Daca pot sa o faca de ce nu au facut-o pana acum?
    Nu li se pare si asta o problema a cetatenilor demna de luat in considerare?
    Daca nu citeam acum, habar nu aveam ca exista aceasta posibilitate…
    Merita.
    In primul rand, nu sunt de acor cu uciderea acesto animale, insa ar fi o investitie buna pentru noi daca s-ar vaccina(pe bune) toti cainii de pe strazi…fie ca se trimit oameni pe teren pentru asta, fie sunt incurajati cetatenii sa ii aduca la o locatie unde se pot vaccina animalele si und epot fi insemnati cum ca au fost vaccinati(pentru a nu fi vaccinati de N-ori). In timp se va reduce nr lor deoarece nu mai fac pui nu?
    In rest, cati pot fi dusi in locatii unde pot fi ingrijiti sa fie dusi…iar restu’ …ii rabdam si noi ca asta e ….dar in timp nu mai avem de suportat nu nr mare de maidanezi care ne alerga pe strazi nu?

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.