19Dec
Pentru ca este vremea constructiilor si reconstructiilor institutionale generate de investirea noului Guvern, readuc in atentie un articol publicat in luna mai a acestui an privind reforma administrativa.
“Un nou proces
O nouă abordare a reformei ar trebui pornită de la redefinirea actorilor şi sistemului instituţional. Practic, nu există azi o instituţie responsabilă, capabilă să gestioneze întreg procesul de reformă, pornind de la formularea unor obiective, aplicarea şi monitorizarea acţiunilor specifice. Există o multitudine de actori, cu atribuţii difuze şi responsabilităţi neclare, dar, mai ales, lipseşte coordonatorul şi, de asemenea, decizia politică prin care reforma administrativă să devina „reforma-reformelor”.
Schimbarea vitezei de funcţionare a mecanismului statal ar putea fi dată de un nou actor, de ce nu un INSTITUT AL REFORMEI ADMINISTRATIVE care să integreze în componenţa sa Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, Unitatea Centrală pentru Reforma Administraţiei şi Unitatea de Politici Publice. Acest institut ar fi „gânditorul administraţiei”, cel ce proiectează măsuri de reformă, le lansează, le testează, le aplică inclusiv prin crearea mecanismelor de aplicare, le monitorizează şi le evaluează. Structura sa ar cuprinde câteva mari paliere: studii, analize, cercetări de reformă, gestiunea funcţiei publice şi formarea resurselor umane din sectorul public.
Practic toate obiectivele din domeniul administraţiei publice din actualul program de guvernare s-ar identifica în noua instituţie, care, cu siguranţă ar da un nou avânt unei reforme aflate într-o stare de „prăfuială”.
Posted by Dragos Dinca @ 1:03 am
Tags: Add new tag, ANFP, institut, reforma administrativa
December 19th, 2012 at 11:17 am
Ideea de unire a celor trei actori in asa numitul IRA nu e rea, pentru coerenta si simultaneitatea schimbarii in procesul de reforma, avand in vedere treapta 4 a managemntului schimbarii (schimbarea regulilor odata cu schimbarea/formarea oamenilor). Totusi vad un important obstacol in acest proces: lipsa unei strategii coerente si consistente de reforma administrativa. Nu am constatat ca ar exista formulate directii strategice clare si coerente, cu obiective si planuri de actiune de a aplica reguli reformatoare, scrise si acceptate public. Inclusiv masuri de descurajare viguroasa a vesnicelor agende ascunse ale unor politicieni, care duc la mimarea regulilor scrise si acceptate public. Altfel spus, agende care ne duc de fiecare data la locul de unde am pornit intr-o reforma. Daca exista totusi aceste strategii si obiective clare, spune-mi si mie sa citesc.
December 19th, 2012 at 10:35 pm
De aceea avem nevoie de IRA, pentru a gandi strategia de reforma… altfel nu are cine face aceasta strategie!!!!