• 17Nov

    Citeam zilele trecute ca va începe  o operațiune de evaluare a tuturor angajaților din administrație, pe baza unor criterii de eficiență asemănătoare celor folosite în interiorul Comisiei Europene.

    Suna interesant, dar, zic eu, se pleaca de la doua premise FALSE, insa intens sustinute in ultimii ani:

    1.Toti functionarii publici sunt incompetenti

    2.Functiile publice s-au ocupat doar prin aranjamente.

    Dincolo insa de controversele asupra celor doua premise, pe care cunoscatorii sistemului nu le sustin, sunt cateva elemente de ordin legislativ si catitativ ce trebuie mentionate.

    Mai intai, orice incercare de evaluare “ALTFEL” a functionarilor publici, presupune modificarea cadrului legislativ - cel putin o lege (Statutul functionarilor publici) si HG  611/2008 (dar sa presupunem ca in contextul actual, lucrurile se misca repede).

    Apoi, este vorba de numarul functiilor publice evaluate. In Romania, potrivit Raportului ANFP pentru 2014, pag. 29, sunt 158.712 functii publice. O evaluare minimala presupune macar 2 ore …rezulta deci 317.424 ore necesare pentru evaluare (sau 39.678 zile de munca).

    Chiar si in conditiile angajarii unor evaluatori externi (pe care nu stiu unde ii gasim), un an este prea putin pentru un astfel de demers (ca sa nu spun ca este o utopie)!

    Posted by Dragos Dinca @ 10:14 am

    Tags: , ,

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.