Facultatea de Drept de la Universitatea din Bucureşti renunta la lucrarile de licenta… motivul fiind piaţa neagră a licenţelor şi costurile softurilor antiplagiat. Nu as duce comparatia atat de departe incat sa spun ca este ca si cum nu s-ar mai face filme pentru ca se pirateaza…
Daca ar trebui sa aleg intre examenul scris si lucrarea de licenta, as opta pentru lucrare, pe care o consider mult mai relevanta decat un examen grila, bazat pe memorarea unor pasaje din carti.
O lucrare de licenta reprezinta o lucrare stiintifica, o cercetare, prin care un absolvent poate face legatura dintre notiunile teoretice si lumea reala. Elaborarea licentei presupune o cercetare documentara, cunoasterea in detaliu a unei teme (posibil subiect de specializare ulterioara), studii de caz si contributii proprii/opinii/pareri pentru dezvoltarea temei studiate. Prin licenta se pot dezvolta abilitatile de cercetare, documentare, analiza.
Este adevarat ca moda/tendinta ultimilor ani este aceea de a gasi calea scurta, lucrari gata facute…dar un coordonator trebuie sa isi dea seama in 2 minute daca are in fata un plagiat, fara softuri si mii de euro (se presupune ca profesorul stie cam ce s-a scris pe subiectul studiat si are acces macar la Google).
“Secretul” consta in aprobarea/propunerea unor teme ce privesc ultimele noutati din domeniu (in acest fel, lucrarile mai vechi nu mai sunt de actualitate), stabilirea unor etape clare de elaborare si a unui cuprins unic, personalizat pentru fiecare absolvent. Apoi, este foarte importanta comunicarea permanenta coordonator -absolvent si supravegherea fiecarei etape de elaborare. In felul acesta, avand in vedere ca nimeni nu coordoneaza sute de lucrari pe an, este imposibil sa nu sesizezi ca lucrarea este facuta de altcineva.
Renuntarea la lucrarile de licenta inseamna doar mai putina munca pentru profesori … si absolventi care stiu doar 1a, 2c, 3b…
Recent Comments