• 06Feb

  Spuneam aici ca regiuniuni si regionalizare trebuie sa avem in Romania. Iata ca a aparut si primul proiect de lege in acest sens din care evidentiez cateva articole:

  Art. 10 (4) In scopul promovării intereselor pe lângă instituţiile si organismele Uniunii Europene, regiunile au dreptul să infiinţeze şi să finanţeze structuri care să aibă sediul si să isi desfăşoare  activitatea in ţările membre ale Uniunii Europene, acolo unde isi au sediul instituţiile si organismele europene.

  (5) Pentru utilizarea eficientă a resurselor financiare necesare funcţionării structurilor prevăzute la alin.4, regiunile pot închiria sau cumpăra in ţările respective bunuri imobile sau mobile.

  Art. 20 Competenţele partajate (stat  – regiune) vizează următoarele domenii: relaţiile internaţionale (în special cu UE); comerţul exterior; educaţia primară şi secundară; reţele de transport (rutier, căi ferate, naval şi maritim, aerian) împreună cu infrastructurile aferente (porturile şi aeroporturile pentru uz civil); protecţie şi securitatea forţei de muncă; prevenirea dezastrelor.

  Art. 21 (1) Competenţele exclusive ale autorităţilor administraţiei publice regionale includ următoarele domenii:

  a) dezvoltarea regională;

  b) planificarea regională;

  c) pregătirea şi implementarea programelor co-finanţate din fondurile europene gestionate regional;

  d) cooperarea între autorităţile administraţiei publice locale.

  Art.46 (1) Membrii Consiliului Consultativ Economic si Social sunt desemnaţi din cadrul următoarelor categorii socioprofesionale:

  a) maxim 45% provin din cadrul organismelor si asociaţiilor legal constituite  din mediul universitar, al asistenţei sociale, protecţiei mediului;

  b) maxim 30% provin dintre reprezentanţii mediului de afaceri şi al profesiilor liberale din regiune;

  c) maxim 20% provin dintre cadrul organizaţiilor sindicale reprezentative la nivel de regiune;

  d) maxim 5% provin din rândul personalităţilor recunoscute in domeniul dezvoltării regionale, acesti membrii fiind desemnaţi direct de către prefectul regiunii.

  …..

  Institutii, autoritati, entitati propuse a se infiinta:

  -Consiliul regional

  -Presedintele consiliului regional

  -Prefect de regiune

  -Consiliul Consultativ Economic si Social

  -Agenţia pentru Dezvoltare Regională

  -Birourile Regionale pentru Cooperare Transfrontalieră

  -Consiliului pentru Dezvoltare Regională

  Concluzia: cu un astfel de proiect inventam federalismul birocratic!!!

  Posted by Dragos Dinca @ 11:46 pm

  Tags: , ,

4 Responses

WP_Cloudy
 • Morar Gabriel Says:

  Toate bune si frumoase dar nu merg. O regiune care ar fi ea trebuie sa aiba un mecanism financiar propriu sa vedem cit consuma si cit produce, incaseaza, sau se im prumuta.Se ajunge in situatia de a suprapune cu atributiile consiliilor judetene, prefecturilor, primariilor, agentiilor guvernamentale cu aceste noi regiuni.Parca se vorbea de descentralizare adica distanta dintre guvern si administratie publica locala nu este intermediata de alte institutii.,, Daca partidul decide lucrurile merg prost poporul plateste ,, aceste este ,,corolarul,, de 24 de ani in Romania.
  Cu prietenie G.Morar

 • Dragos Dinca Says:

  Cu un astfel de proiect de lege si atatea institutii noi, evident ca nu o sa mearga!

 • andi Says:

  Ce sa mai spunem, ca de obicei inventam noi roata ca suntem cei mai destepti si mai drepti dintre traci! Apetitul imobiliar se vede si aici.Marile corporatii care produc miliarde de dolari au birouri inchiriate si isi muta locatiile in functie de piata.Se vor gasi destepti care vor spune ” da, am negociat eu un pret bun de cumparare”. Marim lantul birocratic si zicem ca ne descentralizam!!!
  Si ca sfarsitul sa incununeze opera va trebui sa finantam aceste structuri suplimentare. De unde? Cum de unde, din biruri mai mari( ca n-am vazut in tot acest proiect o vorbire despre cetatean ca individ si locuri de munca ). Ce Dumnezeu o fi asa de greu sa faci copy paste dupa ceva care functioneza ( de ex. landurile germane ). Suntem experti in comitete si comitii finantate public

 • Dragos Dinca Says:

  Andy, noi stim doar franceza!!!!

Leave a Comment

Please note: Comment moderation is enabled and may delay your comment. There is no need to resubmit your comment.