NUUUU! Sunt chiar imagini de azi cu “zestrea” armatei romane… Am avut senzatia intoarcerii in timp.
-
22Nov
-
21Nov
Prin targ si pe la mama Omida se aude ca turneul Valcea, Craiova, Cluj va continua cu Bucurestiul. Prin ianuarie- februarie actualul primar al Capitalei se va da lovit subit sau va fi trimis la odihna, alaturi de Apostu. In aceste conditii este posibil ca unii sa ramana fara candidat. In sondaje, dupa Oprescu, cu cele mai mari sanse sa devina primar este cotat Piedone, proaspat inregimentat la UNPR. Pe cine ar putea sustine USL-ul pentru a concura cu Piedone?
-
19Nov
Institutia Prefectului Municipiului Bucuresti deruleaza o campanie impotriva consumului de etnobotanice. Nu stiu de cand are prefectura competenta materiala in acest domeniu … sau mai bine zis ce are iarba cu prefectura. Important este ca in budele restaurantelor din Bucuresti apare unul cu un fir de iarba in gura si mesajul CONSUMUL DE ETNOBOTANICE UCIDE!
Tags: consum, etnobotanice, prefectura
-
18Nov
… si a blocat intersectia.
Politia locala a Municipiului Bucuresti face practica. Invata regulile de circulatie blocand traficul.
Tags: blocaj, politia locala, trafic
-
17Nov
Anisoara este notar. Are un birou frumos, de sticla, cu o clanta in forma de penita, cu marmura si receptie … Am mai fost la Anisoara - o legalizare, un specimen de semnatura, totul bun si frumos, amabilitate, preturi normale.
Zilele trecute i-am trecut iarasi pragul, de data asta cu o chestie ceva mai serioasa - legalizarea a doua asocieri intre firme. Am ajuns putin mai devreme, am spus povestea, am dat stikul cu acordurile gata facute. Au venit asociatii, firme , cifre de afaceri, cravate, serviete … si am fost poftiti in biroul cu scaune de piele, plasma … mai lipsea un masaj la talpi. Dupa ce am completat cereri, formulare si alte hartii, mi s-a soptit:
-Stiti cat va costa, nu?
-NU!!
-870 de lei prima asociere si 890 a doua…
Am ramas masca … am mai stat putin si, ca in poveste, am sunat un prieten: soc! maxim 300 de lei, pe grila, la orice notar - doar erau trei foi scose la imprimanta si doua semnaturi.
Ne-am ridicat, am intrebat cat ne costa printurile si am vazut ROGVAIV pe fata asistentei … a disparut si in 10 secunde a reaparut vesela:
-Doamna Notar va face o reducere - 370 de lei va costa!!!
Mai sa fie … 60% dintr-un foc! Am lasat de la noi ca sa nu mai pierdem vremea.
Dupa o jumatate de ora m-am intors pentru a doua legalizare. Asteptare, semnaturi pe colt de masa … nu tu birou de piele, plasma si zambete… ca asa e la Anisoara, statul pe scaunul de piele si un zambet costa 500 de lei.
Tags: asociere, legalizare, notar
-
17Nov
Wikipedia este un site neserios sau cu un pas inainte? Tocmai am aflat ca in Romania exista patru macroregiuni:
- Macroregiunea 1 (include Nord-Vest și Centru)
- Macroregiunea 2 (include Nord-Est și Sud-Est)
- Macroregiunea 3 (include Sud-Muntenia și București-Ilfov)
- Macroregiunea 4 (include Sud-Vest Oltenia și Vest)
Tags: macroregiuni, wikipedia
-
16Nov
Proces verbal incheiat astazi 20 august 2008, orele 14,00 in sedinta ordinara a Consiliului local al municipiului Blaj.
….Rog pe dl. cons. Frentiu Mircea sa ia loc la masa prezidului.
Dl.cons. Frentiu Mircea ia loc la masa prezidiului
La masa prezidiului mai ia loc :
Dl. Rotar Gh. Valentin, primarul municipiului Blaj
Dl. Basaraba Liviu Cornel, viceprimarul municipiului Blaj
Dl. Stefanescu Sergiu, secretarul municipiului Blaj
Dl. cons. Frentiu Mircea, presedinte de sedinta, informeaza consiliul ca la lucrarile sedintei participa, dl. Mihu Ionel de la Oficiul prefectural Alba. De asemenea participa d-nul Moldovan Ioan, consilierul d-lui primar pe linie de cultura si dl. Todeasa Virgil consilierul primarului pe linie de sport.…………….
Dl.cons. Latiu Vasile – La nr. 50 pe str. M. Eminescu exista o portiune din strada neasfaltata.
Dl.primar – Nu pot promite ca se va face in aceasta toamna. Anul viitor sigur se va asfalta.
Dl.cons. Mihu Iulius – Pe strada Horea gurile de canal sunt foarte lasate in jos.
Dl.primar – In aceasta toamna nu ne putem ocupa de capacele de la gurile de canal.Dl.cons. Padurean Cornel – Cand ploua, apa de pe str. M.Eminescu se scurge in curtile cetatenilor, iarna este foarte periculos.
Dl.Boitor Alex. – Cetatenii din Tiur sunt foarte multumiti de podul executat. De asemenea tineretul din Tiur doresc sa-si faca un teren de sport si solicita un autogreder.
Tot in Tiur, in locul numit « Lunca » la intersectie cand ploua se inunda strada, am vorbit cu cetatenii sa-si curete rigolele.
………………………..Dl.primar – Noi am aprobat o suma, unii pictori au venit mai devreme, au venit mai multi fata de numarul stabilit si s-a depasit suma aprobata de dvs.
Dl.cons. Frentiu Mircea – Toti avem nevoie de frumos. Am fost la cateva activitati. Data viitoare sa fim mai atenti, sa le impunem sa lase opere de valoare. Propun sa initiem o comisie de evaluare in acest sens.
Dl.cons. Nicusan C – Nu sunt de acord cu acest proiect. In prima sedinta de consiliu am discutat asemenea probleme, ca nu se va mai veni cu asemenea modificari.
Dl.cons. Latiu Vasile – Nu trebuie sa intrerupem aceasta tabara, este o traditie, dar pe viitor sa fim mai precauti.
Dl.cons. Jeican Rodica – Intodeauna s-a depasit suma aprobata, asta denota lipsa de bun simp din partea pictorilor. Trebuie odata sa fie pusi la punct. Nu se mai poate tolera asemenea situatie.Tags: consiliu local, linie, pictori
-
15Nov
Daca zilele acestea aveti de rezolvat ceva pe la vreo primarie, RENUNTATI. Peste tot, mai ales in comune si orase, primariile sunt blocate. Nu este vorba de reorganizari sau greve.
Toti, de la primar la portar, lucreaza … la recensamant.
INS-ul a tot schimbat cerintele si le intorc dosarele pentru virgule, CNP-uri, stampila patrata din colt, culoarea pixului etc, astfel ca documentele au fost refacute si de 3 ori.
E frumos sa fi functionar public la primarie, cu 600 de lei salariul si sa dormi pe catastife de chestionare! Am vazut oameni care au cedat nervos iar altii care mergeau la serviciu noaptea trecuta pe la 1-2 (si nu erau schimbul 3).
Tags: functionari, primarie, recensamant
-
14Nov
Institutia Prefectului judetului Timis ocupa locul 21 pe Trafic.ro. Bravo lor! Inseamna ca au un site interesant si ii preocupa comunicarea on-line. Ce nu inteleg este de ce au inscris institutia in categoria POLITIC, in conditiile in care exista si o categorie destinata institutiilor publice. Ce are prefectura cu politicul?
Prefectul este inalt functionar public, nu politician - cel putin daca citim legea!
Legea 340/2004, Art. 9.:
(1) Prefectul si subprefectul fac parte din categoria inaltilor functionari publici.
(2) Poate ocupa functia de prefect, respectiv de subprefect, persoana care:
a) are varsta de cel putin 30 de ani pentru prefect, respectiv 27 de ani pentru subprefect;
b) indeplineste conditiile specifice prevazute de lege pentru ocuparea functiei publice;
c) are studii superioare de lunga durata, absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta, si o vechime in specialitatea absolvita de 5 ani pentru prefect, respectiv 3 ani pentru subprefect;
d) a absolvit programe de formare si perfectionare in administratia publica, organizate, dupa caz, de catre Institutul National de Administratie sau de alte institutii specializate, din tara sau strainatate, ori a dobandit titlul stiintific de doctor in stiinte juridice sau administrative ori a exercitat cel putin un mandat complet de parlamentar.Faptul ca partidele “isi numesc prefectii”, ignorand statutul acestora de functionari publici este insa in categoria normal pentru noi. Daca asa stau lucrurile de ce mai cheltuim o groaza de bani cu ei sa-i scolim si sa ii facem buni si frumosi? Este vorba de traseismul politico-administrativ, despre care pomeneam si aici.
-
12Nov
Legea din 1936 definea generale ale administraţiei locale. Astfel, în administraţia judeţeană funcţionau, la vremea respectivă, în mod obligatoriu, următoarele servicii şi birouri:
1. Biroul Mobilizării şi Organizării Naţiunii şi Teritoriului, având ca atribuţie specială întocmirea, executarea şi coordonarea lucrărilor ce priveau apărarea naţională, apărarea populaţiei şi a teritoriului, mobilizarea, instrucţia premilitară şi apărarea pasivă.
Pe lângă fiecare judeţ şi fiecare oraş reşedinţă funcţiona câte o comisie de apărare pasivă, în compunerea căreia intrau toţi conducătorii serviciilor publice locale.
2. Contenciosul. Avea ca atribuţie studierea tuturor chestiunilor juridice interesând administraţia respectivă, acţiuni în justiţie, avizare şi consultaţii diverselor servicii.
3. Serviciul administrativ, cu birourile: personal, administraţie de stat, administraţie locala, statistica, petiţionare, registratură şi arhivă.
4. Serviciul Financiar şi de Contabilitate, cu următoarele birouri: contabilitate judeţeană, contabilitate comunală şi economic.
Mai funcţionau: Serviciul tehnic al drumurilor; Serviciul sanitar şi de ocrotire; Serviciul veterinar.
Pentru municipii erau obligatorii următoarele servicii: serviciul administrativ, serviciul financiar şi de contabilitate, serviciul tehnic, serviciul sanitar şi de ocrotiri sociale, serviciul veterinar şi zootehnic, serviciul sau biroul salubrităţii. Obligatoriu funcţionau şi birourile: secretariat, contencios, statistic, stare civilă, economic şi cultural.
În oraşele reşedinţă erau obligatorii următoarele servicii: serviciul administrativ, serviciul financiar şi de contabilitate, serviciul sanitar şi de ocrotire, serviciul veterinar şi zootehnic şi birourile: secretariat, contencios, statistic, stare civilă, economic şi salubritate.
În oraşele nereşedinţă funcţionau birourile: administrativ, economic, financiar şi contabilitate, secretariat şi stare civilă.
În afară de aceste servicii şi birouri obligatorii, legea prevedea şi înfiinţarea altor servicii şi birouri şi dezvoltarea celor existente, dacă resursele bugetare permiteau.
Serviciile sau birourile puteau fi create sau dizolvate numai pe bază de regulament special, aprobat de autoritatea tutelară, justificându-se printr-un raport separat necesitatea serviciului şi arătându-se disponibilităţile bugetare. Acest regulament special prevedea şi personalul absolut necesar.
Legea din 1936 a administraţiei pubice locale urmărea asigurarea unei dezvoltări armonioase a comunelor, impunând obligaţia pentru comunele urbane de a întocmi planurile de situaţie şi de sistematizare. Aceste planuri, odată aprobate de către consiliul judeţean, nu puteau fi modificate decât prin decret regal, la propunerea Ministerului de Interne şi la cererea expresă a consiliului local respectiv.
Legea din 1936 a cuprins şi unele reglementări cu privire la procedura de petiţionare, stabilind că pe lângă fiecare comună urbană, prefectură de judeţ şi la sediul Ministerului de Interne să funcţioneze un birou special pentru primirea cererilor. Serviciul competent primea de la acest birou petiţia şi o înainta instituţiei respective pentru a o soluţiona. Sub imperiul unor sancţiuni deosebit de aspre, funcţionarii publici erau obligaţi să răspundă petiţionarului în timp de 30 de zile. Contestaţiile erau soluţionate de organul ierarhic superior în 10 zile.
În comunele rurale, serviciul de primire al petiţiilor adresate comunei, judeţului sau Ministerului de Interne, era îndeplinit de notar, care era obligat să şi redacteze petiţiile sătenilor. Notarul era, de asemenea, obligat să primească petiţiile adresate de săteni, chiar altor administraţii publice şi să le înainteze acestora, în timp optim.
Legea din 1936 dădea dreptul comunelor şi judeţelor de a se asocia, fie între ele, fie cu statul, în vederea realizării unor anumite lucrări sau întreprinderi de ordin economic, cultural sau sanitar.
Tags: administratie locala, atributii, interbelic
Recent Comments