-
31Oct
Tags: caldura, reabilitare termica
-
31Oct
Tags: Fun
-
28Oct
“La începutul secolului XIX, judeţul şi pârgarii dispar de la conducerea oraşelor, atribuţiile lor fiind încredinţate unui aga[1], iar în oraşele mai puţin importante unor reprezentanţi ai puterii, pe care îi regăsim cu diverse denumiri: epistav, polcovnic, vornic. Pentru problemele de recensământ şi fisc, fusese creat la Bucureşti în 1794 şi la Iasi în 1813, un vornic de poliţie.
Liniştea şi ordinea publică erau asigurate cu ajutorul arnăuţilor. Noaptea, la Bucureşti, câteva patrule de străjeri, care se numeau caraule, străbăteau principalele străzi ale oraşului[2]. În acest domeniu, domnitorul şi divanul se implicau foarte mult, colaborând cu Biserica. Această colaborare o regăsim şi pentru a îndrepta comportamentul copiilor delicvenţi sau a „calicilor”.
Tot acum, se constată existenţa unui adevărat sistem de asistenţă socială, nu doar prin acţiunile parohiilor, mănăstirilor sau a corporaţiilor de meserii, ci chiar prin acţiunea statului. Cel puţin în oraşe, îngrijirea din spitale era gratuită pentru nevoiaşi, existânt medici plătiţi din fonduri publice, la care oricine putea merge să solicite îngrijire[3]. Existau, de asemenea, spitale publice, ridicate de marile familii boiereşti, maternităţi, azile pentru alienaţi. În 1815, în Muntenia devine obligatoriu vaccinul împotriva vărsatului de vânt.
O grijă aparte era manifestată pentru curăţenie. Astfel, un regulament oficial din 1833, obliga toate spitalele să aibă băi cu aburi. Nu aceeaşi grijă se manifesta şi pentru curăţenia oraşelor. Singurele măsuri adoptate de autorităţi se limitau la a muta abatoarele şi atelierele tăbăcarilor la marginea oraşelor. Strângerea gunoaielor era lăsată pe seama „haitelor de câini vagabonzi”, care reprezentau o adevarată spaimă pentru trecători. „Câinii, lăsaţi de multă vreme slobozi, au umplut ţara şi o distrug. Oraşele mari [...] au fost năpădite de ei. O situaţie statistică dă numărul de 30.000 [...] Edilii au izbutit până la urmă să făcă ceva [...] Ţiganii, trăgând nădejde să câştige ceva parale, dau poliţiei o mână de ajutor”, aprecia istoricul francez Stanislas Bellanger.
Alimentarea cu apă se realiza printr-un sistem de fântâni publice, insuficiente, astfel că se dezvoltă un sistem de aprovizionare prin intermediul sacagiilor[4].
În ceea ce priveşte educaţia, se costată că cea mai mare parte a şcolilor publice se concentra în cele câteva mari oraşe. La sate, şcolile sunt puţin numeroase, învăţământul elementar fiind asigurat de preot, sau, uneori, recurgându-se la ajutorul unui boier. Astfel, în anii 1820-1830, câţiva boieri înfiinţează pe lângă moşiile lor şcoli gratuite. Sunt cunoscute chiar şi circulare ale domnitorului sau mitropolitului prin care învăţământul primar este obigatoriu. Tot acum se pun bazele învăţământului universitar în limba română.
[1] Acesta era ajutat de un spătar la Bucureşti şi un hatman la Iaşi.
[2] N. Djuvara, Între Orient şi Occident. Ţările române la începutul epocii moderne, Ed. Humanitas, Bucuresti 1995, p. 197-197.
[3] G. Barbu, Arta vindecării în Bucureştii de odinioară, Bucureşti 1967, citat de N. Djuvara, op. cit. p. 198.
[4] Domnitorul Nicolae Mavrogheni pusese să se construiască în 1786, un mare apeduct din olane, care aducea la Bucureşti apa dintr-un izvor, aflat departe de oraş, la o distanţă de “cinci ore şi jumatete de mers”. Însă, din pricina războaielor şi a instabilităţii aproape permanente care a urmat, apeductul se stricase. Când şi când apar planuri ambiţioase de aprovizionare cu apă a capitalei, dar abia în 1845, sub domnia lui Bibescu Vodă, va începe […] construirea primei staţii de filtrare a apei în Bucureşti. Inaugurarea are loc la 21 septembrie 1847. Cf. N. Djuvara, op.cit. p. 207.
…extras din “Incursiune in istoria serviciilor publice locale”
Tags: servicii publice
-
27Oct
Azi, ora 12:00, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare se va decerna titlul Doctor Honoris Causa Domnului Academician Mugur Constantin ISARESCU.
Titlul este acordat de Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative.
Tags: Doctor Honoris Causa
-
26Oct
Sfântul Dumitru - considerat în tradiţia populară patronul păstorilor şi al iernii pastorale.
Credinciosi, preoti, comercianti, jandarmi … de Sf. Dumitru
Tags: credinciosi, Sf. Dumitru
-
23Oct
La 07 martie 1884, în timpul celei de a Treia Republici, prefectul de Seine - Eugène René Poubelle, semna ordinul privind eliminarea gunoiului menajer. Acest ordin impunea proprietarilor sa ofere chiriaşilor un container pentru deşeuri menajere şi prevede că: “De acum încolo, gunoiul va fi colectat intr-un recipient de lemn acoperit in interior de fier alb …. Aceste containere pot să conţină, de asemenea, cenuşă caldă, fără risc de incendiu. ” Ordinul specifică dimensiunea containerelor (de la 80 la 120 de litri, mai puţin de 10 kg de încărcare), prezenţa unui capac, a unui mâner etc.
Inca de atunci se vorbea de “sortare”:
-un “recipient comun” pentru “deşeuri menajere”;
-un “container special” pentru “vesela rupta, sticla, ceramica, etc. de la gospodării particulare “
-un “container special” pentru scoici, stridii şi midii.
In 16 ianuarie 1884, Le Figaro a criticat “recipientul Poubelle” numite poubelles. In 1890, cuvantul apare în suplimentul Dicţionarului universal al secolului XlX.
Tags: gunoi menajer, ordin, prefect, pubela
-
20Oct
Tags: poluare, rabla, transport persoane
-
17Oct
Despre cainii comunitari am mai scris pe aici si raman la ideea ca prin orice parc sau colt de gradina de bloc se pot amenaja mici adaposturi, pentru 3-4 maidanezi. Problema exista in orice localitate si nu este noua pentru noi („Câinii, lăsaţi de multă vreme slobozi, au umplut ţara şi o distrug. Oraşele mari… au fost năpădite de ei. O situaţie statistică dă numărul de 30.000…. ”, aprecia istoricul francez Stanislas Bellanger la jumatatea secolului 19).
Dar pentru ca in comisie am primit o solicitare de a propune un proiect de hotarare de CGMB privind cainii fara stapan si pentru ca maine se voteaza in Parlament legea cainilor fara stapan, am zis sa mai aberez un pic pe acest subiect, fiind convins ca transformarea lor in sapun nu este neaparat o solutie made in UE.
Cu siguranta ca o decizie privind eutanasierea ne-ar aduce iarasi in prim plan ca urmasi ai lui Dracula sau autori de genocid…
Cand am citit despre asta, am inteles ca a fost doar o idee ce a facut dintr-o comuna din Franta un punct de atractie turistica. Valea Maimutelor produce milioane de euro pe an, avand sute de mii de vizitatori.
Asa ca, de ce nu si o Vale a cainilor, Oras al lui Labus, Taram al cainilor ...? O problema se poate transforma in punct tare, cea mai ofensiva strategie de dezvoltare, iar Labus ar deveni brand national, mai tare ca frunzulita Doamnei.
Imaginati-va un loc unic in lume, cu mii de caini, unde puteti vedea haita din Rahova, ucigasii din Berceni, aleea cainelui de Drumul Taberei, gunoierul de Ferentari sau gasca din Regie, totul amenajat cu putina imaginatie si insotit si de ceva caini de rasa.
Centru de adoptie, expozitii, concursuri, cabinete medicale, cursuri de dresaj, caini celebri, filme etc…. un paradis al cainilor, ce ar produce multi, multi bani, suficienti pentru intretinerea maidanezilor.
Sunt sigur ca toata povestea ar costa mai putin ca un stadion, dar ar produce tot atat de mult, fara a pune la socoteala contributii ale ONG-urilor. Ideea ar putea fi multiplicata la nivel regional, ca tot ne plac regiunile.
Cum ti se pare Messa? Ce zici Lars? Zoso, Cristi? Diana, tu maine cum votezi?
Am aberat bine?
Catelul de Busteni, bun pentru alungat ursul
Tags: caini, comunitari, eutanasiere, Valea maimutelor
-
14Oct
Comisia de administratie publica (CAP) reprezinta un spaţiu de analiză şi dezbatere al specialiştilor în domeniu. Comisia are drept scop proiectarea unui model de administratie publica pentru Bucuresti si drept obiectiv - elaborarea documentului ”Reforma administratiei publice” pentru Bucuresti.
Obiective operaţionale
1.monitorizarea activitatii guvernamentale si a autoritatilor publice locale
2.generarea de puncte de vedere fundamentate, reactii faţă de activitatea autorităţilor publice
3.crearea de modele în domeniul administraţiei publice
4.sprijinirea aleşilor locali cu idei si proiecte
5.atragerea şi promovarea specialiştilor din domeniul administraţiei publice.
Tags: administratie, Bucuresti, reforma
-
09Oct
OG 5/2011 pentru aprobarea unor reglementari privind cresterea sigurantei rutiere si destinatia sumelor incasate de catre personalul imputernicit cu atributii de inspectie si control in urma aplicarii sanctiunilor contraventionale specifice activitatii de transport rutier reglementeaza la art.1, pct2:
“conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna, iar in cazul autovehiculului de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, fara ca acestea sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau fara a avea montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante omologate;”
Acelasi act normativ ne spune si ce reprezinta anvelopele de iarna: anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor si ale remorcilor acestora, precum si montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite CEE-ONU nr. 54, dupa caz.
Eu imi iau anvelope omologate pentru iarna din Grecia…
Totusi ce se intampla cu cele all seasons … sunt de vara, sau de iarna? Ordonanta nu ne spune, asa ca daca ma intreba cineva am sa pomenesc de directiva 92/23/CE.
Anvelopele all-season sunt proiectate pentru a oferi o aderenta mai mare pe zapada comparativ cu anvelopele de vara. Daca aveti anvelope all-season veti gasi literele �M+S� incriptionate pe flancul anvelopei. Literele acestea vin de la �Mud and Snow� (noroi si zapada).
Categories
Recent Posts
Recent Comments
- » Blog Archive » Dupa asfaltare on De 3 ori in 5 ani!
- Dragos Dinca on De 3 ori in 5 ani!
- adrian on De 3 ori in 5 ani!
- http://haynesdqwn.wordpress.com/2014/06/08/imagine-that-you-purchased-1000-british-pounds-on-the-first-day-of-january-in-2012-for-1552-us-dollars on Festivalul turcesc
- slideshare.net on Teoria polilor de crestere
Recent Posts
-
12-21-2017
-
12-06-2017
-
04-11-2017
-
01-20-2017
-
12-08-2016
Recent Comments