Pe baza bugetului aprobat, fiecare institutie publica isi elaboreaza programul anual al achizitiilor publice. Daca bugetul este public si este usor de vizualuizat, putine institutii insa isi posteaza acest program de achizitii. Eu va propun un exercitiu simplu - solicitarea programelor de achizitii in baza legii 544/2001 … Am certitudinea ca pentru fiecare institutie cel putin 30% din achizitiile propuse SUNT INUTILE, adica vorbim de zeci de milioane de euro. Probabil, ca si in anii trecuti vom gasi plasme, aparate foto, capace inteligente de buda, aranjamente florale la greu, service pentru calculatoare in garantie, sigle de pus pe cladiri si placute cu numele pentru usi, cursuri la Rio, spalat ferestre etc.
Nu cred ca solutii gen interzicerea achizitiilor de autoturisme, calculatoare si cursuri de pregatire sunt sustenabile … in unele situatii chiar sunt necesare.
Asa ca astept, ca prim pas, publicarea programelor anuale de achizitii publice si apoi revizuirea lor.
Si ca tot vorbim de achizitii… candva s-a promovat o idee interesanta - o baza de date nationale, gestionata de ANRMAP, cu preturi de referinta. In acest fel, cartofii pentru centrele de plasament nu vor mai fi cumparati in Bucuresti cu 3 lei kg iar la Oradea cu 1 leu.
May 7th, 2010 at 10:50 pm
Corect! De undeva trebuie început. Părerea mea este că aceste idei vor fi puse în practică doar când PNL va ajunge la guvernare.
May 7th, 2010 at 11:44 pm
Este o risipa incredibila si nimeni nu pomeneste de achizitiile publice
May 8th, 2010 at 1:56 pm
Dragos, dar de desfiintarea CNSC ce zici?
Ce fac oamenii aia acolo (au peste 100.000 ron/an salariul, vezi pe site-ul lor declaratiile de avere), pentru ca dosarele ajung pana la urma in instanta de contencios. De ce nu transfera solutionarea contestatiilor la MEDIATORI si, dupa caz, daca mai e nevoie, la instanta……
May 8th, 2010 at 1:58 pm
De ce nu se creează 3 categorii de “sortimente” pentru ORICE entitate ce utilizează bani publici????
Ceea ce se achiziţionează fără constrângeri (hârtie de scris)
Ceea ce se achiziţionează cu “aviz de criză” (calculator)
Ceea ce NU se achiziţionează decât cu derogare de la ministru (plasma)
Am auzit un zvon: cică e criză…
Whoom whoom
May 9th, 2010 at 11:39 am
Dragos, esti din sistemul de invatamant. Ce zici de asta:
http://constantin-brincus.blogspot.com/2010/05/trantorii-de-la-stat.html