• 22Feb

                  Acum cand atentia tuturor este atrasa de congrese - PSD, PNL, eu va propun un exercitiu de imaginatie. Cum ar arata Bucurestiul fara Primar General si Consiliu General? Ceea ce va propun este tranformarea Bucurestiului actual si a Ilfovului in Metropola Bucuresti, condusa de un Consiliu metropolitan si un presedinte. Din consiliu ar urma sa faca parte reprezentanti ai celor 6 sectoare si ai localitatilor limitrofe, proportional cu populatia fiecareia. Acest Consiliu ar urma sa coordoneze activitatea administrativa din zona arondata, avand nistre atributii limitate si precis determinate in materie de infrastructura, educatie, mediu, asistenta sociala, sanatate etc.

                   Si cateva detalii tehnice … in curand mai multe in lucrarea “Dezvoltare si planificare urbana”, Ed. Prouniversitaria:

    Primul principiu care stă la baza organizării activităţii zonelor metropolitane şi care are menirea de a evidenţia rolul acestor zone în procesul dezvoltării regionale este principiul coeziunii economice şi sociale.

    În cadrul acestui principiu rezidă scopul şi obiectivele zonelor metropolitane care nu pot fi constituite fără să ţină cont de necesitatea reducerii disparităţilor economice, a îmbunătăţirii furnizării serviciilor publice prin creşterea calităţii şi accesabilităţii acestora.

                Existenţa acestui principiu vine să încurajeze dezvoltarea unor măsuri, care să stimuleze relansarea şi dezvoltarea economică în cadrul zonei metropolitane, obţinuându-se astfel sprijinul social prin proiectele care vizează dezvoltarea zonei, precum şi identificarea cetăţenilor cu politicile şi nivelul de dezvoltare al zonei metropolitane.

                Dacă primul principiu oferă o argumentare solidă în ceea ce priveşte importanţa existenţei unei structuri metropolitane, apare necesitatea reglementării în faza iniţială tot la nivel de principiu, a modalităţii în care vor fi delegate competenţele în cadrul zonei metropolitane.

                 În conformitate cu principiul specializării care oferă o clarificare în acest sens, structurile metropolitane din cadrul  zonei metropolitane împuternicite să realizeze anumite competenţe în interiorul zonei, nu vor putea acţiona decât în domeniul sau domeniile de competenţă transferate în acest sens  de către consiliile locale membre.

    În momentul în care un consiliu local  transferă o competenţă, sau un set de competenţe, către forma de conducere a zonei metropolitane, consiliul local, va înceta odată cu funcţionarea zonei metropolitane, exercitarea oricărei competenţe deja delegate în conformitate cu principiu exclusivităţii.

    În ceea ce priveşte natura competenţelor delegate spre exercitare către zona metropolitană, consiliile locale nu vor putea transfera în baza principiului subsidiarităţii decât acele competenţe, care ţinându-se cont de complexitatea exercitării acestora, pot ridica dificultăţi autorităţilor locale.

    Tags:

  • 18Feb

    Procesul a inceput cu cladirea Guvernului…

     

  • 12Feb

    Va amintiti de strigatele Boc-ilor privind reforma statului si reducerea numarului de angajati din sistemul bugetar? Nu am auzit nicio vorba despre reducerea numarului de alesi locali, consilieri personali si demnitari cu care ar trebui sa inceapa reforma statului.
    Pregatind un proiect de cercetare am descoperit surprins urmatoarele:
    Potrivit Raportului privind managementul functiilor publice si functionarilor publici pentru anul 2008, publicat de Agentia Nationala a Functionarilor Publici, in administratia publica locala isi desfasoara activitatea 13979 functionari publici cu studii universitare de licenta sau studii superioare de lunga durata, 2330 functionari publici cu studii superioare de scurta durata si 30287 functionari publici cu studii medii. Asadar, din totalul de 46596 de functionari publici din administratia publica locala, 65% au studii medii.
    In ceea ce priveste alesii locali, in Romania, potrivit Biroului Electoral Central, sunt 2334 consilieri judeteni, 3185 primari si 40299 consilieri locali. Este vorba de 45818 alesi locali.
    Deci numarul functionarilor publici, despre care spun Bocii ca trebuie redus, este aproape egal cu numarul alesilor locali, despre care nimeni nu spune ca trebuie redus.
    Eu as incepe prin a desfiinta consiliile judetene.

    Tags: ,

  • 10Feb

    Cam asa arata iari la pranz intrarea in Bucuresti, dinspre Urziceni. Partea interesanta este ca dupa o ora coada de tiruri a disparut. Probabil datorita B-21-TNL

    Tags:

  • 10Feb

    Domnul Viorel Catarama si-a manifestat intentia de a candida la functia de presedinte al PNL la Congresul din 5-7 martie.
    Astazi, prin vot, Biroul Politic Teritorial al PNL Sector 2 a consfintit urmatoarele:
    1) Respingerea de catre PNL Sector 2 platformei politice enuntate de catre domnul Catarama care candideaza sub stindardul intrarii la guvernare alaturi de PD-L. PNL are capactitatea de a lupta cu PD-L la nivel politic, ideologic si electoral. Acceptarea unei guvernari din genunchi ne va dezavua definitiv in fata unui electorat intolerant fata de lipsa de coloana vertebrala, electorat mai puternic si mai numeros decat activul de membri PNL care au raspuns intr-un studiu comandat de Viorel Catarama ca isi doresc sa participe la guvernare in proportie de 62%.
    2) Acceptarea candidaturii statutare a lui Viorel Catarama fara a-i acorda sprijinul organizatiei, aspect supus la vot in Biroul Politic Teritorial. Dl. Catarama are dreptul de a candida dar PNL Sector 2 nu poate face un compromis care sa ii darame decisiv temelia electorala prin sustinerea sa ca si candidat.
    Cele de mai sus se bazeaza pe credinta ca PNL trebiie sa devina cel mai puternic partid din Romania pentru ca astazi avem conform studiilor sociologice un potential ca in 2012 sa atingem minim 25%.

    Tags:

  • 08Feb


    Parca ar fi noua Kia Sportage.

    Tags:

  • 05Feb

    Multumita lui Liviu Jicman, caruia ii multumesc, am primit premiul de Scriitor Superior.

    Premiul se acorda de catre un blogger altor cinci, totul pornind de la The Scholastic Scribe.
    Regulile sunt urmatoarele:
    1. Fiecare Scriitor Superior (S.S.) trebuie să dea mai departe premiul la cinci prieteni bloggeri speciali;
    2. Fiecare S.S. trebuie să îşi creeze o legătură pe net la blogul (şi autorul blogger prieten) de la care el a primit premiul;
    3. Fiecare S.S. trebuie să îşi prezinte premiul pe blog şi să adauge un link la acest post, care explică ce este cu premiul;
    4. Fiecare S.S. care a câştigat premiul este rugat să viziteze acest post şi să îşi adauge numele la Mr. Linky List astfel încât să existe o evidentă a fiecărui ins premiat;
    5. Fiecare S.S. trebuie să posteze aceste reguli pe blogul lui.

    Cei cinci scriitori de blog pe care doresc sa ii premiez sunt:
    -Nenea Lars, pentru ca raspunzand la intrebarile formulate pe blogul sau a aparut ideea blogului meu;
    -Elucubratii -pentru aciditate, originalitate, impartialitate;
    -Codrin Scutaru - pentru analizele politice de exceptie;
    -Chinezu - pentru promovarea sportului local;
    -Alexandru Marin -pentru perseverenta si indrazneala.

    Ii premiez si le multumesc pentru sustinerea in blogosfera.

    Tags:

  • 03Feb

    Am primit un mesaj scris cu mult patos si ardoare din partea unuia care se ocupa de problemele urbei in calitate de consilier local, om cu aspiratii de viceprimar.
    Redau un pasaj:
    Cand unii dintre noi munceau in campanie sau candidau acesta pesoana nu era la sediu,nespunand factul ca atunci cand a ajuns pentru a doua oara consilier nu a tercut nici o zi in campanie.Nu vreau sa fac o discutie personala de persoana care ocupa acesta pozitie, pentru ca nu are pregatirea necesara nici cu a domnului X pentru ca dansul a terminat facultatea la timp adica la 24 de ani si una facuta la stat,nu la la privat facuta la 40 de ani……

    Oare poate citi toate proiectele de hotarari pe care le voteaza?

    Tags:

  • 02Feb

    150 de persoane s-au inscris la concursul pentru ocuparea unui post de debutant intr-o institutie publica locala, pentru un salariu putin peste 600RON. Nu va imaginati ca administratia a devenit peste noapte super atractiva, dar este masura a ceea ce se petrece in Romania in acest moment. Zeci de mii de absolventi de invatamant superior din 2009 s-au apucat probabil de alte scoli, in lipsa locurilor de munca. Sesiunea de licenta din februarie le va mai adauga ceva insotitori.
    Statisticile spun ca mai putin de 1% din angajatii bugetari au sub 24 de ani …

   

Recent Posts

Recent Comments