Nu stiu la ce va ganditi voi, dar este vorba despre pag. 69 din Programul de guvernare, unde ni se povesteste despre ce se va intreprinde in domeniul reformei administratiei publice. Si pentru ca de azi sunt oficial in OPOZITIE, mi-am propus sa lansez o noua categorie pe blogul meu - 69 - Reforma administratiei publice.
O prima observatie este aceea ca obiectivele reformei sunt aceleasi din ultimii 20 de ani, de unde trag concluzia fie ca sunt asa de complexe de nu le mai atingem odata, fie nu putem gasi altele.
Ca prima observatie de ansamblu, constat ca se bate tare moneda pe descentralizare. Eu sunt fan descentralizare, dar nu ca finalitate in sine ci ca instrument prin care se asigura cresterea calitatii serviciilor publice. Asistam din punctul meu de vedere, la o fortare a descentralizarii, ce nu tine cont de capacitatea administrativa a autoritatilor locale si care nu va avea ca efect decat intarirea puterii discretionare a administratiei locale. Altfel spus, acest proces se va incheia prin crearea de mici feude ale primarilor, care vor taia si spanzura pe mosiile lor. Cine va fi cel mai castigat? … evident cel care are in acest moment cei mai multi primari.
De fapt aceasta (des)centralizare, asa cum apare in programul de guvernare, nu face altceva decat sa conduca la un “totalitarism local”, in care primarul va controla totul - politie, scoala, mediu de afaceri etc. In conditiile in care se insista foarte tare pe diminuarea controlului de legalitate exercitat de catre prefect asupra administratiei locale, simplul cetatean va fi la bunul plac al primarului (deja este). As fi de cord cu o astfel de solutie daca ar functiona controlul “colectivitatii”, civic, dar inca nu este cazul.
Chiar daca in viitor puterea centrala va reveni altcuiva, cea locala va apartine celui ce “descentralizeaza” acum.